Swe3F – Förbundet för funktionell fitness är här

aug 9, 2017 | Uncategorized

Det har länge surrats om att vår sport borde ha en övergripande struktur med ett helhetstänk över sporten i Sverige.

IF3 lanserades för några månader sedan, ett initiativ att se till att vår sport en dag kan bli en erkänd OS-gren. Man sticker ut hakan och säger att det ska hända till 2024.

Jag fick förfrågan om att dra igång den svenska organisationen. Först var jag precis som alla andra nordbor skeptisk till tanken. Jag har inte tid, borde fokusera på annat osv. Men efter några dagar tog en eld och en vision fart inom mig.

 • Visionen om att öka rymden för coacher och atleter.
 • Att öka den civila statusen för alla som verkar i denna sport därute.
 • Att en dag få dela ut RF-tecken. Till skillnad mot prispengar så betyder de något. De betyder att det man utövar är en erkänd sport. Att vara med i ett landslag eller vinna ett DM i den sporten ger erkännande. Det betyder något och det berör.
 • Visionen om att bygga upp en ungdomsverksamhet på riktigt. En verksamhet som är stödd av RF.
 • Visionen om att kunna anordna DM, SM, NM, EM, VM. Att kunna tävla i division 5 där man möter andra på samma nivå.

Vad betyder det för boxarna därute? Varför ska man ansluta sig? Jo det finns en massa poänger att vara del av en RF-organisation.

 • Den verksamhet man bedriver är tex bidragsfinansierad och den verksamheten kan hyra yta av boxen. Win-win för förening/företag.
 • Utövaren är försäkrad.
 • Utövaren följer RFs riktlinjer för dopingkontroll
 • Unga utövare konverterar till vuxna medlemmar
 • Unga utövares föräldrar hjälper till med marknadsföring och ett extra par händer när det behövs.
 • En bredare sport ger mer genomslagskraft i samhället. Nidbilden av den sport vi idag bedriver behöver ändras. Detta kommer på sikt ge en bättre affär inom området hälsa.

Men detta kan jag inte lyckas med själv, långt därifrån. Jag kan bara vara elden som sammansvetsar. Vi behöver vara ett gäng som är lösningsorienterade och som delar denna vision. Nu har vi, en grupp hängivna och engagerade personer, satt ihop en styrelse. Detta gäng är ytterst kompetenta och kreativa människor med starkt föreningsengagemang, de är också driftiga entreprenörer med det tålamod och den uthållighet som krävs för detta ambitiösa projekt. Nu är det vi som kör skutan och vi kör så det ryker! 

Den 21:e oktober går det första VM:et av stapeln i San Francisco, USA. Vi kommer skicka ett landslag dit. Halva truppen är redan klar. I år får de tillgängliga rankingsystemen som finns inom ”the sport of fitness” användas i uttagningsprocessen. Nästa år blir det annorlunda. Då är det denna organisations uppgift att tillhandahålla dessa möjligheter.

Truppen vi skickar kommer vara stark, antagligen den bästa svenska trupp som samtidigt varit på en arena någonstans i världen.

Det Svenska Förbundet för Funktionell Fitness är här. Vi ska göra det här bra och hoppas att du vill vara med på det här tåget. Låt 2017 vara året då det startade och 2018 året då sporten blev erkänd både formellt och i folkmun.

//Marcus Herou, ordförande Swe3F

Mail: info@swe3f.se

FB: swe3f