Elin Rova tar sista platsen i landslagstruppen

okt 6, 2017 | Landslag

Norrland får ytterligare en representant på VM när Elin Rova från Crossfit Holistic i Luleå ersätter Amanda Frändén, som tvingats lämna återbud med kort varsel.
– Det ska bli jättespännande, säger 25-åriga Elin.

Elin Rova är, liksom sin tränings- och landslagskamrat Marcus Eriksson, ganska okänd för stora delar av crossfit-Sverige. Det är egentligen inte så konstigt med tanke på att hon bara satsat helhjärtat på sporten i ett och ett halvt år.

– Jag tränade på vanliga gym innan och var Les Mills-instruktör ett antal år. Där finns en träningsform som påminner mycket om crossfit (Grit) och det var så jag kom i kontakt med sporten. Men de var egentligen först efter Solid förra sommaren som jag kände att det hade gått så bra att jag ville satsa på crossfit.

Sagt och gjort. Elin bytte jobbet som sjuksköterska mot pluggande till barnmorska för att hinna träna mer.

– Men jag upptäckte rätt snabbt att hälften av pluggandet bestod av praktik, så de planerna gick lite sisädär, haha.

Ändå har framgångarna hållit i sig. På Roslagen Open samma höst (2016) ledde Elin hela tävlingen fram till finalwodden där Angelica Bengtsson sprang förbi och även på MK Open några månader senare i april i år tog hon andraplatsen bakom Angelica.

– Det är de tunga momenten som är min svaghet. Jag maxar bara 90 kilo i clean och drygt 70 i snatch. Nu körde jag ett åttaveckors styrkeprogram i somras så jag hoppas det ska öka.

Vinnarskalle har hon dock.

– Jag går igång till exempel när man kör thrusters och jag hör att andra släpper stången. Då håller jag i ännu hårdare. Och allt i riggen är saker jag gillar. Det får gärna bli lite grisigt.