Camilla och Louise i topp efter första VM-dagen

okt 22, 2017 | Landslag

Det svenska landslaget fick en perfekt start på helgen när laget vann det första eventet i VM i funktionell fitness. Och dagen avslutades lika lysande när Camilla Salomonsson Hellman och Louise Wickström blev etta och tvåa i sista individuella eventet.
– Återigen visar det sig att våra svenska tjejer står sig jäkligt bra i internationell konkurrens, säger en nöjd coach Marcus Herou.

Fyrmannalaget med Linus Johansson, Jonas Olsson, Anna Viggedal och Angelica Bengtsson inledde tävlingarna med att ta hem event 1 bestående av 5 x 500 meter löpning på TrueForm Runner. Linus fick ta hand om två av sträckorna och skötte det över förväntan.

– Alla skötte löpningen över förväntan, men Linus var ännu lite vassare, sa Marcus Herou.

Event 2 för laget gick som förväntat (3rm thruster) men där var USA som väntat starkast och Sverige fick nöja sig med en andraplats. Bland amerikanarna satte en atlet en thruster-trea på 136 kg och en av deras tjejer scorade över hundra kilo. Mycket imponerande.

– Sista eventet för dagen (112 MUs) visste vi skulle vara vår tuffaste gren och där blev vi trea. Men eftersom Mexiko slog USA i den grenen så står alla tre lagen på exakt samma poäng inför söndagen.

– Det känns som att vi har bra leverage inför imorgon eftersom grenarna där passar oss bättre.

På den individuella sidan har svenskarna imponerat. Nykomlingarna Marcus Eriksson och Charlie Karlsson har levererat över förväntan – trots att Marcus fick problem i handstand walk-eventet med det hala golvet.

– Och Viktor Långsved har varit lika stabil som vanligt och ligger fyra inför söndagen – bara sex poäng bakom ledaren.

FAKTA: Leaderboarden på VM >>

Men mest har tjejerna imponerat. Camilla Salomonsson Hellman blev trea i roddeventet och var inte helt nöjd med det, så hon drog till och vann såväl 8rm squat clean som handstand walk. Därmed har hon separerat sig något från resten av fältet på totalt fem poäng med Louise Wickström och Jayne Eadie från England på tolv poäng.

Elin Rova, även hon ny i dessa sammanhang hänger också med bra och ligger åtta.

Vi har en fantastiskt skön stämning i truppen och hela eventet har en avslappnad atmosfär. Det är tydligt att rörelsen består av bra folk – från Chile till Kazakhstan, säger Marcus Herou.

FAKTA: Söndagens tidsschema (plus 9 timmar för svensk tid) >>