Världsmästaren på hemmaplan igen

okt 24, 2017 | Landslag

Drygt ett dygn efter att Camilla Salomonsson-Hellman säkrat det historiska första VM-guldet i funktionell fitness, landade hon på svensk mark igen. Förvånansvärt pigg i huvudet trots den långa flygningen från San Fransisco, men trött i benen.
– Assaultbiken i sista testet tog all kraft ur mina ben, säger Camilla med ett leende.

Förväntningarna och förhoppningarna var svåra att specificera inför iF3 World Championships i Concord. Ingen visste riktigt vilka atleter som de andra länderna skulle skicka och i vilken form de skulle vara.

– Men jag tittade på startlistan i förra veckan och då såg jag flera namn som jag kände igen – atleter som varit med i Games bland annat, säger Camilla.

– Jag gick in med inställningen att det här skulle jag kunna vinna, men att det verkligen skulle bli en utmaning.

Stabil trea i rodden

Camilla började med en stabil tredjeplats i första eventet (roddintervaller). Efter att ha delat förstaplatsen på test 2 (8rm squat clean) tog hon ledningen overall och släppte den sen inte på hela helgen.

– Jag visste att jag nog inte skulle vinna rodden med tanke på vilka långa och starka tjejer jag tävlade mot. Men squateventet var min grej. Många tjejer har höga vikter i cleans, men inte många klarar av att reppa dem åtta gånger.

Camilla satte 185 pounds (84 kg) relativt enkelt och försökte sig även på 190 pounds, men bröt efter fem reps.

Lördagen avslutades sen på bästa sätt med att Camilla även vann test 3 (handstand walk och löpning).

– Det var rätt kul. Löpning är en svaghet, men handgående är en styrka. Så jag lyckades förvandla eventet till en bra sak eftersom jag är uthållig i axlarna och kunde hålla hela vägen.

Nervös inför MUs

Söndagens första event var pistoler och strikta muscle ups – ett event där det visade sig att domarnas standard inte riktigt nådde upp till atleternas. Camilla fick två ganska oförklarliga no-reps, tappade dyrbara sekunder och slutade sjua.

– Jag var lite nervös eftersom jag aldrig hade gjort strikta MUs på tävling. Men jag fick ändå två och en halv minut bättre tid än på träning.

Femte testet slutade med en fin andraplats och därmed var guldet nästan säkrat. Men bara nästan. För i sista eventet – en sprint med thrusters, chest to bar och assault bike – kunde Camilla har råd med att tappa några placeringar. Det var helt jämnt efter thrusters och Camilla var först klar efter C2B, men på assault biken tog benen helt slut och hon blev passerad av jagande brittiskan Eadie och en till i sitt heat.

Många nervösa minuters väntan gick där ingen visste om placeringen räckte, men till slut kom beskedet: Camilla Salomonsson-Hellman hade tagit historiens första VM-guld i funktionell fitness.

– Jag är svinglad för det här guldet. Det var jobbigt och häftigt men vi har haft en underbar vecka här i Californien med det bästa gänget.