ClubSeries

Seriespel i Funktionell Fitness för klubblag om 4 personer.

SPELSCHEMA 2024

Vårsäsong
Seriematch 1: 23-24 mars
Seriematch 2: 27-28 april
Seriematch 3: 25-26 maj

Höstsäsong
Seriematch 4: 31 augusti –  1 september
Seriematch 5: 21-22 september
Seriematch 6: 26-27 oktober

Final – TBD (november)
8 lag kvalar i Öppen
8 lag kvalar i Veteran
8 lag kvalar i Skalad

Vad är ClubSeries?

ClubSeries är Svenska Funktionella Fitness Förbundets (Swe3F) seriespel i funktionell fitness för klubblag.  Att jämföra med ett seriespel inom andra sporter där vi årligen får fram en svensk mästare.

Varje serie omfattar lag från geografiskt samma område och möts i totalt 6 matcher. Serierna finns idag från Kiruna i norr till Malmö i söder och växer hela tiden. Vill du veta mer? Scrolla ner och läs det finstilta. 

5 Snabba om ClubSeries

Varje match tar ca 2,5 timmar (briefing + tävling)

Inga långa resor

Kul att tävla mot lokala lag

Går att ställa upp utan fysiska motståndare också!

800 kr/lag och säsong (ej inkl. final)

Högt tempo - 5 tester på 90 min

För att deltaga i ClubSeries måste du vara ansluten till en förening samt inneha tävlingslicens.

Föreningar finns över hela landet och kostnaden för medlemskap för ett år varierar. För att hitta din förening klicka här. Alla atleter i laget måste vara föreningsanslutna vid start av serien. Förutom föreningsavgift, tillkommer 150 kr/atlet för en tävlingslicens. Inbetalning görs vid samma tillfälle. Betalningen måste vara genomförd innan seriespelet drar igång. 

 I Allmänt

I ClubSeries är tanken att alla skall kunna vara med, det är först och främst en ambition att nå bredd, men självklart med korandet av en Svensk mästare. För att få en känsla av standard och nivå kan du ladda ner vårt dokument nedan

Vi delar in serier efter först och främst avstånd, inget lag skall ha längre än 90 min till match. Därefter följer nivå på lag. Ambitionen är att få så många lag så att vi kan ha olika nivåer på divisionerna på lokal nivå. Då vi inte nått dit än, annat än på ett antal platser, så väljer vi att avvakta med den typen av serieindelning.

ClubSeries skickar ut 5 tester inför varje serieomgång så kallade kalibreringstester. De bästa lagen i varje klass kommer få en inbjudan till SM finalen i november. 

Standard för ClubSeries

Övningar, vikter och klasser läs mer

I korthet

Antal atleter

Varje lag skall omfatta fyra atleter vid varje match, varav två herrar och två damer. Man kan anmäla upp till åtta atleter (fyra herrar och fyra damer) i ett lag.

Laget

Varje lag måste vara anslutet till en förening och en förening kan ha flera lag anmälda till ClubSeries. Saknar ni en förening kan ni  ta kontakt med en annan förening på listan som finns här och se om ni kan få tävla för dem alternativt kontakta förbundet så hjälper vi er!

Domare

Vid varje match skall varje lag ha med sig en domare. ClubSeries kan till viss del hjälpa till med domare men i huvudsak skall det lösas av deltagande lag. 

Matchlängd

Samling 1 timme innan match för briefing och uppvärmning, de 5 testerna/matchen ska ta ca 90 min inklusive pauser.

Matchupplägg

Upplägget är alltid detsamma, första testen team om 4 följt av team om 2, 3, 2 och avslutningsvis 4.

Matchdatum och tid

ClubSeries meddelar helg för matcher se datum högre upp på sidan. Det är sedan upp till matchvärden att bestämma och meddela lagen i serien exakt datum och tid.

Standard

ClubSeries tävlingsledning skickar ut standarder för respektive klass innan start. Ladda ner och kolla.

Klasser

Öppen – Laget behärskar grunderna i funktionell fitness och en del i laget behärskar svårare gymnastiska övningar. Se listan för rekommendationer. Öppen är från 14 år (året en fyller) och uppåt.

Skalad – Laget behärskar grunderna i funktionell fitness men med lättare vikter jämfört med Öppen klass samt att gymnastiska övningar som pullups och toes to bar ej förekommer. Se listan för rekommendationer. Skalad är från 14 år (året en fyller) och uppåt.

Veteran – Laget behärskar grunderna i funktionell fitness och en del i laget behärskar svårare gymnastiska övningar. Se listan för rekommendationer. Veteran är från 40 år (året en fyller) och uppåt.

Programmering

Clubseries programmerar alla 5 tester så kallade kalibreringstester inför varje match. De kommer alltid att baseras på de olika grenarna som finns inom funktionell fitness.

Serieindelning

Cirka 1 vecka innan första match får lagledaren information om vilka lag som ingår i serien samt när ni har hemmamatch. Indelning sker geografiskt då inget lag ska ha mer än 90 min till match. 

Matchvärd

Som matchvärd är man ansvarig för scoreboard/cards, tidtagning, roddning och en domare. 

Resultat

Meddelas av hemmalagets lagledare till tävlingsledningen. Alla lag har även behörighet att lägga in sina egna scores per match. Leaderboard för respektive klass publiceras i Competition Corner när alla resultat kommit in.

Briefing

Sker 1 timme innan start och genomförs av matchvärden

“ClubSeries är en grymt kul tävlingsform – som inte tar för mycket tid eller påverkar min egen programmering.”

Vanliga Frågor

u

Måste laget vara komplett vid anmälan?

Nej det är inget måste! Det viktigaste är att alla i laget måste vara anmälda innan sista anmälningsdag.

u

Vi har inte ett fulltaligt lag, vad gör vi?

Det finns två alternativ. Det ena är om ni har fler lag i er förening då är det tillåtet att låna från det laget. Det finns dock en restriktion kring det enligt nedan:

Skalad = Skalad, Öppen eller Veteran (om ålder uppfylls)

Veteran = Veteran eller Öppen

Öppen = Öppen eller Veteran (om ålder uppfylls)

Men för att undvika problem vid matcher rekommenderar vi att ni försöker få ihop lag med maxantal atleter som är tillåtet.

u

Var skall vi arrangera vår match?

Det gör ni i er egen box/gym, men prata med er box/gymägare innan ni anmäler er. Räkna med att en stor del av boxen är ”avstängd” under ca 90 min.

u

Kan vi ställa upp med ett lag om vi inte har några andra föreningar i närheten?

Det går jättebra! Självklart är det kul när en får motstånd och möter andra lag. Men vi vet att tätheten mellan föreningar skiljer sig i landet och därför är det självklart att kunna vara med och köra matcher utan det fysiska motståndet.

u

Vi har ingen förening

Saknar er box förening kan ni  ta kontakt med en förening på listan som finns här och se om ni kan få tävla för dem alternativt kontakta förbundet så hjälper vi er! För att få information om hur man bildar en egen förening klicka här.

u

Poängräkning

Nu använder vi 100-poängssystemet och det sköts i Competition Corner. Men önskar ni att ha en räkning per match för lite extra tävlingskänsla beskrivs nedan det gamla systemet vi räknade efter!
Laget som vinner en test får 10 poäng, 2an 8p, 3an 7p och 4an 6p. Vinnaren är det lag som efter fem tester har flest poäng. Delar ett lag ett resultat och så summeras placeringspoängen och delas med 2. Exempel, lag A och B får båda 147 reps och vinner testen. Poängen beräknas enligt 10+8 poäng /2 = 9 poäng vardera

sofie.lindberg@swe3f.se